Skip to content

Magia nopţilor de vară

din-noptile-magice-de-varaÎn nopţile târzii de vară, pe muzici de jazz, mă apucă nostalgia. Redeschid foldere demult uitate, mi se face dor de prietenii pe care nu i-am mai văzut de ceva timp, râd de faţa mea dintr-a doişpea şi citesc texte vechi, păstrate în dosarul „sufletului”. Astă-noapte am dat de o scrisoare pe care am scris-o fix acum trei luni, într-o perioadă în care sufletul nu-mi era chiar bine.Am vrut atunci să postez textul aici, pe Micul meu Paris, în semn de protest faţă de tot ceea ce înseamnă obiceiurile noastre. Dar mi-am dat seama că este un text ce nu-şi are locul pe Micul meu Paris. Aşa că l-am ascuns. Dar acum, după trei luni, lucrurile-mi par că s-au mai aranjat. Ce-i drept, a fost greu, al naibii de greu, dar cumva, totul este mai limpede acum. Mi-am găsit locul. M-am înconjurat cu oameni frumoşi, care mă îmbogăţesc tot mai mult pe zi ce trece. Mă joc în continuare cu sensul cuvintelor şi pot să spun că acum fac ceea ce-mi place. Cu tot dragul.

Mai jos, scrisoarea despre care îţi spuneam.

***

Mădă dragă din viitor,

Tu eşti ultima mea speranţă. Aşa că iată-mă, îţi scriu, nădăjduind că tu mă vei salva.
Mă simt atât de obosită; obosită să lupt contra sistemului, să fiu eu cea care se împotriveşte de fiecare dată în speranţa că odată şi odată un ceva mic se va schimba. Nu vreau să fiu ca ei! Nu vreau un job de rahat în care să mă complac, nu vreau să mă mărit, să-mi fac un credit pe treizeci de ani, să aduc doi copii pe lume şi să aştept să mor apoi. Nu vreau să cred că e atât de simplu! Viaţa nu poate fi atât de simplă. Aşa-i? Hai, spune-mi tu, femeie ajunsă la mijlocul  vieţii, ce vei lăsa în urma ta?

Te-am visat de atâtea ori! Purtai pantofi cu toc de fiecare dată. Erai încrezătoare, iar asta îţi dădea o frumuseţe aparte. Şi-l aveai pe el tot timpul lângă tine. Oh! cât de fericită erai! Ăsta-i visul meu pe repet de ceva timp încoace. Dimineaţa şi seara, la metrou şi la cursuri sau chiar în timp ce-ţi scriu acum te visez cu ochii deschişi. Oare cum eşti? Cum arăţi? Oare acum îţi plac măslinele? Dar cel mai mult aş vrea să aflu dacă ţi-e bine, Mădă din viitor. Aş vrea din suflet să ştiu că toată lupta asta de-acum nu-i degeaba.

Eu am aproape douăzeci şi trei de ani şi sunt multe lucrurile pe care le caut. Îmi caut o temă pentru lucrarea de disertaţie, un job, în care să mă pot juca cu sensul cuvintelor, mă caut pe mine însămi şi un răspuns la întrebarea eu ce vreau să mă fac atunci când voi fi mare? Ştiu, mi-ai spune că sunt nebună şi că ar fi trebuit să fi aflat deja asta până acum. Dar pe cuvânt îţi spun că răspunsul l-am găsit în clasa a opta, când profa de română m-a trimis la olimpiada pe judeţ. Am luat locul trei atunci şi-un val de aprecieri. Ah! ce senzaţie mişto a fost! Am vrut să prelungesc momentul la nesfârşit, aşa c-am dat la Jurnalism cu speranţa că poveştile vor fi „munca mea de birou”. Dar poveştile sunt utopice. La fel şi ce-ţi scriu eu acum.

Pentru că eu sunt furioasă! Sunt furioasă pe sistemul ăsta al nostru în care nu ruşesc decât cei tupeişti din cale-afară. Iar discreţia şi bunul-simţ sunt semne de slăbiciune. Creativitatea e plătită prost, absolvenţii de Medicină aleg calea străinătăţii, politica e coruptă, animalele sunt chinuite, oamenii cinstiţi abia de se descurcă, aurul îl vindem, iar furăcioşii au palate. Cât despre mine, peşte nătâng ce sunt, înot contra curentului. Nu vreau să schimb lumea, nu vreau să schimb ţara, nu vreau să schimb nici măcar oraşul în care trăiesc. Vreau doar să le arăt oamenilor mari din jurul meu că în viaţă poţi să faci ceea ce-ţi place. Şi să te hrăneşti din asta. Dar e o treabă a naibii de grea!

Şi ştii de ce îţi scriu acum, Mădă din viitor? Să mă asigur că faci ceea ce-ţi place. Iar în cazul în care sistemul te-a învins, ai un job de rahat şi doi copii de crescut, oferă-le măcar lor alternativa că în viaţă poţi să faci şi ceea ce-ţi place. Te rog, nu-ţi sistematiza copiii, Mădă din viitor!

Cu dor,
A ta Mădă de ieri şi de azi.

Foto: flickr

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *