Skip to content

Turist în Bucureşti – Casa Poporului

turist-in-bucuresti-casa-poporuluiCândva ţi-am povestit că între noi doi n-a fost dragoste la prima vedere. Dar cu timpul am ajuns să ne îndrăgim. Iar astăzi, Bucureştiul îmi este acasă; forfota lui continuă face parte din mine acum şi mă face să cred că aici totul este posibil. Trebuie doar să-mi doresc din suflet ca lucrurile să se întâmple.

Câteodată stau şi mă gândesc la cât de repede a trecut timpul de când ne-am cunoscut. Mult prea repede. Mai ieri veneam în Bucureşti cu maşina încărcată de lucrurile mele. Muream de nerăbdare să cunosc oraşul, să-mi dau întâlnire cu fetele mele şi să-i colindăm împreună străzile. Cumva, de fiecare dată ajungeam în Centrul Vechi. Îmi aduc aminte că se făcuse deja iarnă, iar noi tot nu ne plimbaserăm suficient de mult prin Centrul Vechi. Tot din aceeaşi perioadă am găsit scris în jurnal despre cât de mult îmi doream să vizitez Casa Poporului.

Au trecut aproape patru ani de atunci; la Palatul Parlamentului nu am mai ajuns, Bucureştiul mi-a devenit acasă, iar eu nu l-am mai privit cu ochi de turist. Ba chiar între noi doi a izbutit şi-o ceartă crâncenă. S-a întâmplat în anul doi de facultate, când am simţit că Bucureştiul nu-mi mai este suficient. Aşa că m-am hotărât să aplic pentru o bursă ERASMUS şi să plec în Franţa pentru un semestru. Abia în perioada petrecută la Dijon am început să conştientizez cât de drag îmi este Bucureştiul şi cât de mult îmi lipseşte. Când m-am întors, iubirea mea s-a concretizat frumos – s-a născut Micul meu Paris, proiectul meu cel drag. Aşa am învăţat că oraşul mă inspiră. Mă inspiră să scriu despre locurile lui faine şi despre oamenii lui frumoşi, despre păţaniile mele de la metrou şi despre soarele care răsare dintre blocuri. Şi mi-am pus din nou ochelarii de turist. Am început să-i cutreier străzile şi să-mi deschid din nou lista cu locurile în care e musai să merg. Printre ele şi Casa Poporului, bineînţeles.

În minivacanţa de 1 Mai am profitat de liniştea oraşului. L-am luat pe el de mână şi am început să ne plimbăm. Eu îmi doream mult să fac fotografia aia de la balcon, cu vedere spre Bulevardul Unirii, aşa că prima oprire a fost la Casa Poporului. N-aveam rezervare şi nici habar dacă-i deschis. Abia când am ajuns acolo am aflat că programul de vizită este de luni până duminică, între 10 şi 16. Yes! Eram în grafic! Ne-am plătit biletul de intrare şi ne-am alăturat unui grup de francezi simpatici.

Împreună am făcut o călătorie în timp, care a durat aproape două ore. Ne-am lăsat purtaţi de ceea ce ne povestea ghidul şi am văzut o mică parte din ceea ce a însemnat ridicarea clădirii. Am auzit zeci de numere pe care nu m-am obosit să le reţin. Lungimi, lăţimi şi înălţimi, tone de marmură şi de cristal, o aglomeraţie de numere menită să impresioneze. Dar atât. Pentru că numerele sunt goale şi reci. La fel ca pereţii clădirii.

Se spune că Ceauşescu şi-ar fi dorit ca Palatul să se asemene celui de la Versailles. În fapt, până la un anumit punct, cele două clădiri chiar se aseamănă foarte mult între ele. Doar că, acolo unde ar fi trebuit să fie parcul, în spatele Casei Poporului se ridică acum Catedrala Mântuirii Neamului, iar în jurul ei e o mare de praf. Poate că dacă n-ar fi fost aprobată construcţia catedralei, am mai fi avut o şansă să avem şi noi un Chateau de Versailles al nostru. Oricum, în 1989, clădirea era terminată doar în proporţie de 80%. Nici astăzi nu este finisată complet. Deci speranţe de mai bine încă mai putem avea. Doar că momentan va trebui să ne mulţumim cu numerele şi să nădăjduim că în timp se vor construi şi poveştile care vor îmbrăca pereţii clădirii şi vor da un sens acestui lung şir de cifre.

Oricum ar fi, o vizită la Casa Poporului tot îţi recomand. În primul rând pentru tine, pentru a conştientiza mai mult ceea ce-ţi poate oferi oraşul şi, în al doilea rând, pentru prietenii tăi străini care îţi vor pune o grămadă de întrebări despre a doua cea mai mare clădire din lume ca suprafaţă, după Pentagon.

Aşa că, pune-ţi ochelarii de turist şi bucură-te de Micul tău Paris!

Mai multe informaţii despre programul de vizită şi bilete poţi găsi aici.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *