Skip to content

De vorbă cu Isabelle

Isabelle 335x300Flori, fete sau pisici

20 mai. La Pallets Concept Bar, Isabelle povesteşte cu emoţie despre LaChatterie, proiectul ei drag, şi despre cum, în timp, a reuşit să-şi transforme pasiunea într-un business de succes. Poartă rochia ei preferată, The Black Dahlia, inspirată din filmele italieneşti, iar părul şi-l are lăsat pe spate. Din sală, privirile sunt îndreptate asupra ei. Dintre toate, numai una îi spune că ea este cea mai frumoasă – e privirea lui.

27 iulie. O duminică toridă de vară. În atelierul ei de la Unirii, mă uit la Isabelle cum strânge în grabă câteva lucruri rămase în dezordine de la ultima probă. Ne pregătim să stăm de vorbă. Atârnată de dulap, era rochia de mireasă. Mai are nevoie de câteva modificări, dar va fi gata curând. Încă o mireasă fericită va purta LaChatterie în cea mai frumoasă zi din viaţa ei.

În fapt, toată povestea ei a început cu o rochie de mireasă. „La bunica mea, în vitrină, am două păpuşi îmbrăcate în rochiţe de mireasă, pe care le-am confecţionat din rochia veche a mamei. Sunt nişte rochii pe care le-am făcut într-o vară, pe când eram foarte răcită. Acum, de fiecare dată când ajung la bunica şi le văd, mă întreb de unde am avut eu atâta imaginaţie să le pun broderii, jupe, volane şi accesorii în păr. Mă uimesc şi îmi spun că sigur am ales ceea ce trebuie. Îmi este clar că altă meserie nu aş fi putut să fac”, îmi povesteşte Isabelle.

Cu toate astea, a fost un moment, în clasa a XII-a, în care a oscilat între coregrafie şi design. De patru ani îi era drag dansul, dar a simţit că nu este suficient de pregătită pentru a da la UNATC. Aşa că, până la urmă, a ales Universitatea de Arte, secţia Modă. „M-am gândit că voi reuşi eu cumva să îmbin mai bine pasiunea cu jobul.” Fără să ştie că succesul avea să vină dintr-o joacă.

Pentru că exact aşa a apărut LaChatterie. Dintr-o joacă, pe când avea vreo 23 de ani. „Nu a fost nimic gândit. Ce-i drept, am pus nişte nume pe hârtie, pe care încet-încet am început să le elimin. Mi-am întrebat prietenele care este numele care le place cel mai mult, iar într-un final s-a decis – LaChatterie se va numi! În plus faţă de asta, eu am avut dintotdeauna o pasiune pentru pisici. Motiv pentru care cred că, undeva în subconştientul meu, alesesem deja numele.” În franceză, înseamnă pisicială. Un nume mai mult decât potrivit pentru creaţiile jucăuşe de atunci, cu imprimeuri care aminteau de copilărie şi desene animate. Pentru Isabelle, cea de atunci.

„Dar acum simt că nu mă mai reprezintă. Şi mă gândesc tot mai mult la o schimbare. Simt că acum şi creaţiile mele sunt mai mature, iar cumva, numele nu li se mai potriveşte. Ca femeie, simt că m-am schimbat. Am învăţat foarte multe din proiectul LaChatterie. Am trecut prin foarte multe experienţe cu clientele şi cu felul în care se lucrează unele produse, cum se comportă nişte ţesături, care se potrivesc, care sunt de calitate, care nu. La început îţi plac foarte multe lucruri, dar pe măsură ce experimentezi începi să renunţi la unele dintre ele.”

LaChatterie a fost un drum frumos, dar şi greu, aşa cum povesteşte Isabelle. A fost un drum în care zilele nu s-au asemănat una cu cealaltă, iar pasiunea nu ținea cont de program. „Sunt zile în care lucrez mai mult în atelier, altele în care merg după ţesături, mă întâlnesc cu clientele şi vorbim despre ceea ce îşi doresc, sunt zile când îmi place să stau doar eu cu mine şi să lucrez la nişte idei pe care le am sau să îmbin nişte ţesături. Sunt zile în care încep cu probe dis-de-dimineaţă, dar care sunt la fel de productive. Lucrurile se schimbă în mod constant, iar asta îmi place.”

Dar sunt şi zile grele, cu şase-şapte probe, în care Isabelle trebuie să-i acorde o atenţie specială fiecărei femei care calcă pragul atelierului său. „Nu pot să fiu aici, cu ele, şi în acelaşi timp, să mă gândesc la altceva. Trebuie să fiu tot timpul prezentă. Iar asta mă consumă.”

Dar sunt foarte multe lucruri care mă împlinesc. Sunt cliente care îmi trimit mesaje după ce au purtat rochia şi îmi mulţumesc pentru tot, îmi spun cât de bine s-au simţit şi cât de admirate au fost, că sigur mă vor recomanda. Iar lucrurile astea, bineînţeles, îmi dau o satisfacţie aparte. Cred că dincolo de satisfacţia materială se află asta – să simt că am reuşit să fac pe cineva fericit şi admirat.

În atelierul de la Unirii, fiecare obiect vestimentar are povestea lui. Este Black Dahlia, o rochie cu umerii goi, inspirată din eleganţa femeilor din filmele italieneşti şi, de ceva vreme, rochia ei favorită. Sunt rochiile cu păsări Colibri, atât de dragi ei şi clientelor sale, dar şi cele cu imprimeuri florale, care o reprezintă atât de mult. „Pentru mine, feminitatea este subliniată cel mai bine printr-o rochie. Sunt sigură că există persoane care mi-ar spune că femeile pot fi elegante şi într-un taior cu pantalon dintr-o mătase, că uneori feminitatea vine din interior şi că nu are importanţă cu ce te îmbraci. Dar, din punctul meu de vedere, o rochie schimbă cu siguranţă o femeie.”

Tot o rochie poartă şi ea. E cu un imprimeu floral, iar părul şi-l poartă din nou lăsat pe spate. Din locul unde m-am aşezat eu, Isabelle este femeia care a reuşit să-şi ducă visul departe şi să facă bani din pasiunea ei. O femeie de succes, i-aş spune eu. Dar nu şi ea. „În primul rând, nu ştiu dacă mă consider încă femeie. Mi se pare că pe alocuri încă sunt copil şi mai am nişte momente în care simt că nu am atins încă maturitatea maximă. Nu cred că asta este important. Important ar fi să consider că ceea ce fac acum îmi aduce mulţumire şi că am ajuns într-un punct în care tot efortul dă roade. Şi da, sunt fericită. Vreau să dezvolt în continuare şi mai mult pasiunea asta.”

Ce-i drept, pentru următoarea perioadă, Isabelle are o mulţime de planuri: îşi doreşte să ducă la bun-sfârşit ceea ce şi-a propus pentru LaChatterie anul acesta şi să lanseze, odată cu noul nume, un magazin on-line. Îşi doreşte să ducă noul brand în afară, iar odată cu denumirea să schimbe puţin şi direcţia artistică. „Iar pe plan personal, cred că cel mai şi cel mai mult îmi doresc să mă mut cât mai curând în afara Bucureştiului. Undeva, la casă, cu flori şi multe-multe pisici.

Dar din mediul virtual promite să nu se mute. Pe Isabelle o poţi găsi pe blog, facebook şi instagram, cu al său hashtag deja celebru, #lesfillesflorissantes.

Foto: Gabriel Nedelcu & LaChatterie

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *